SARS COVID-19

Evolutie si contagiozitate

Întrebări și răspunsuri despre noul coronavirus (SARS-CoV-2)


Ce sunt coronavirusurile?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.
Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Ce este SARS-CoV-2?
Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.
Care este sursa acestui focar epidemic?
Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.
Cum se transmite?
Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.
Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.
Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
Se transmite de la om la om?
Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.
Care este perioada de incubaţie?
De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o prioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.
Care sunt simptomele?
Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).
Care sunt opțiunile de tratament?
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
Exista vaccin?
Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Cine este la risc pentru infectia cu SARS-CoV-2?
Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate de SARS-CoV-2*, persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.
Ce trebuie facut?
Recomandări generale pentru protejarea sănătății
În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:
- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
- Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
- Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
- Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent; Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate: - evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
- acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
- evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
- evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate şi care prezintă semne clinice, de boală se recomanda :
- să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,
- să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
*zonele afectate sunt actualizate pe site-ul www.cnscbt.ro la sectiunea “informatii pentru personalul medico-sanitar:
http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical

Precizari privind conduita in autoizolare


Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), punem la dispoziție răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spațiul public:
1. Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?
 Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
 Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, in colaborare cu DSP.
 Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
o au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
o au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitară extinsă
o au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
o membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus
 Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre direcția de sănătate publică.
 Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate poate fi consultată aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/1440-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-28-02-2020
 Lista se actualizează ori de cate ori este nevoie, pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”
2. Dacă soțul este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soție și/sau copii?
 Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata.
 Toți au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
3. Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?
 Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
 Să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de cate ori este necesar (dupa utilizarea toaletei, inaintea pregatirii mesei, etc).
 Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
 Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o tesatura atunci când strănută sau tușesc, sau sa stranute si sa tuseasca in plica cotului. Batista se arunca imediat la gunoi, in sac de plastic, dupa care se spala pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde.
 Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel putin
unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât, si sa isi acopere etans nasul si gura cu o masca de protecție.
 De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.
4. Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?
Persoanele aflate în autoizolare sunt aprovizionate cu alimente și alte bunuri necesare, prin intermediul Comitetelor județene pentru situații de urgență și al autorităților locale.
5. Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?
Alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare.
 Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.
 Persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.
6. După perioada de autoizolare, persoanele pot părăsi domiciliul?
 Pentru persoanele care au sosit din alte zone decat cele care necesita carantinare pot părăsi domiciliul după cele 14 zile de autoizolare daca nu prezinta niciun simptom.
 Pentru contactii directi ai unui caz confirmat cu COVID-19 si care vor fi testati in prima zi de autoizolare si inaintea terminarii perioadei de autoizolare, pot parasi domiciliul daca rezultatele finale sunt negative.
 Pentru persoanele contact direct cu persoana simptomatica care au calatorit in zone cu transmitere comunitară extinsă sau alte zone afectat pot iesi din autoizolare daca persoana simptomatica nu a fost confirmata.
 Persoanele aflate in autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic care să ateste că pot reveni în colectivitate.
7. Aceste persoane beneficiază de scutiri sau concedii medicale?
 La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical, eliberat de medicul de familie pe baza adeverintei eliberate de DSP.

BIBLIOGRAFIE

[1] Site-ul oficial: Association of European Cancer League;
http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/despre-cancer/ce-este-cancerul

[2] Site-ul oficial:Association of European Cancer League;
http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/despre-cancer/care-sunt-factorii-provocatori-ai-cancerului

[3] Site-ul oficial: Ro Health Rewiew
https://rohealthreview.ro/statistica-globocan-2018-romania-fara-date-exacte-privind-cancerul/

[4] Site-ul International Agency for Research on Cancer - IARC:
https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/908-europe-fact-sheets.pdf

[5] Site-ul oficial INSP
http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2014/11/SSPR-2018-final-2-1.pdf
Cucu M A, Cristea C et al. Raportul Național al Stării de Sănătate al Populației, 2018 (p.118 ; 122)

[6]. Sursa: State of Health in the EU România. Profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea:
https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_romania_romanian.pdf

[7] Site-ul Roche.com Cervical Cancer
https://www.roche.com/dam/jcr:1dfc38ea-c48b-4c8e-a292-16a874c1414e/Cervical%20cancer%20infographic%20September%202016_Pharma.pdf

[8] Site-ul International Agency for Research on Cancer - IARC:
https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

[9]. Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investiţiei într-un program de screening pentru cancerul de sân. București 2017. Studiu Deloitte realizat pentru Roche România, membru în Coaliția pentru Sănătatea Femeii (p 14):
https://www.roche.ro › pr-171101-studiu Deloitte-povara-cancerului-de-san

[10]. Health at a Glance: Europe 2018. STATE OF HEALTH IN THE EU CYCLE. OECD European Comision (pp 160; 161):
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/health_glance_eur-2018-en.pdf?expires=1562059851&id=id&accname=guest&checksum=3A2615DA480B2DF432B6BE954D0A679B

[11]. *** Human Papillomavirus and Related Diseases Report. ROMANIA Version posted at www.hpvcentre.net on 27 July 2017:
http://www.hpvcentre.net/statistics/reports/ROU.pdf

[12]. Site-ul European Cancer Observatory:
http://eco.iarc.fr/EUCAN/CancerOne.aspx?Cancer=25&Gender=2/11/15/vaccinarea-gratuita-antihpv/

[14]. INSP, CNEPSS – Cancerul de col uterin Resurse IEC. Brosura 1
http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2018/05/Brosura-col-uterin-1-2018.pdf

Informatii cu privire la Corona Virus SARS COVID-19